Windows 11: antwoorden op al uw vragen!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Windows 11, het is onlangs officieel aangekondigd door Microsoft. In 2015 zei Microsoft dat Windows 10 de laatste versie van Windows zou zijn, maar is nu dus op dit besluit teruggekomen. En Windows 11 komt sneller dan u denkt! Natuurlijk roept dit vragen op welke impact dit op u persoonlijke en zakelijke computers en laptops dit zal gaan hebben. Als ervaren systeembeheerder beantwoorden we deze vragen graag voor u.

Is Windows 11 vergelijkbaar met een halfjaarlijkse update van Windows 10?

Nee, dit zal echt een compleet nieuw besturingssysteem gaan worden. Het kan in principe alles wat Windows 10 ook kan, maar heeft ook tal van nieuwe functies. Onder andere het bureaublad zal een ander uiterlijk hebben de Microsoft Store is vernieuwd en is Microsoft Teams niet langer een losse applicatie maar een geïntegreerd onderdeel van Windows. Naast apps uit de Microsoft Store biedt Windows 11 ook mogelijkheden om Android apps te installeren.

Wanneer komt Windows 11 beschikbaar?

Dit is nog niet officieel door Microsoft aangekondigd, maar bepaalde geruchten spreken al over oktober 2021. Dit betekent niet dat uw apparaat direct Windows 11 zal krijgen aangezien Microsoft dit gefaseerd wil gaan uitrollen. Ook adviseren wij als systeembeheerder om niet direct over te stappen aangezien een nieuw besturingssysteem vaak de eerste maanden met kinderziektes kampt.

Zijn er kosten verbonden aan de overstap naar Windows 11?

Heeft uw apparaat een geldige licentie op Windows 10? Dan zal de overstap naar Windows 11 helemaal gratis zijn!

Kan Windows 11 op elk apparaat worden geïnstalleerd waar nu Windows 10 op draait?

Windows 11 stelt hogere eisen aan het apparaat dan Windows 10. De meeste apparaten die in 2018 of later op de markt zijn gebracht zullen aan deze eisen voldoen. De tool WhyNotWin11 is ontworpen om te controleren of uw apparaat geschikt is voor Windows 11. Als alle vakjes groen zijn is uw apparaat geschikt voor Windows 11, als één of meerdere vakjes rood zijn zal het niet mogelijk zijn om Windows 11 straks te installeren als het is uitgebracht en zal er ook staan wat hiervan de reden is. Klik hier om WhyNotWin11 te downloaden.

Kunnen we apparaten die niet geschikt zijn voor Windows 11 gewoon blijven gebruiken?

Ja zeker, Windows 10 zal nog tot oktober 2025 door Microsoft ondersteund worden. Ondersteuning houdt in dat er beveiligingsupdates blijven uitkomen zodat het verantwoord blijft om Windows 10 te gebruiken. Na oktober 2025 zullen er geen updates meer verschijnen waardoor het wel een beveiligingsrisico kan opleveren, zoals sinds januari 2020 het geval is met Windows 7.

Kan ik binnen mijn bedrijf zowel apparaten met Windows 10 als apparaten met Windows 11 hebben?

Dit is gewoon mogelijk want Windows 10 en Windows 11 kunnen prima met elkaar samenwerken. Ook zullen Windows 11 apparaten gewoon aangestuurd kunnen worden vanaf bestaande eigen servers en cloudoplossingen. Een reden om er niet voor te kiezen is omdat we uit ervaring weten dat de gewone gebruiker aan een nieuw systeem zal moeten wennen en het verwarrend zal zijn om de ene keer met Windows 10 en de andere keer met Windows 11 te moeten werken. Het is daarom aanbevolen om in één keer het hele bedrijf de overstap te laten maken en er voor te kiezen dat apparaten die niet geschikt zijn voor de overstap op dat moment te vervangen.

Hoe plannen we de overstap naar Windows 11?

Aangezien Windows 10 nog wel een tijdje ondersteund zal blijven raden wij het niet aan om de eerste dag dat het beschikbaar is direct over te stappen. Zoals eerder genoemd kampt een nieuw besturingssysteem vaak met kinderziektes en door minstens twee maanden te wachten weet u zeker dat de ergste kinderziektes inmiddels wel zijn verholpen. Uw bedrijfsprocessen en applicaties zijn afhankelijk van een goed werkend besturingssysteem en daarom is het ten strengste aanbevolen om dit eerst uit te proberen op een apparaat die speciaal is ingericht voor testdoeleinden. Pas als alles uitvoerig getest is kunnen wij de overstap met een gerust hart voor u uitvoeren.

Advies geven, het maken van een plan, het testen van alle bedrijfsprocessen en het realiseren van de overstap kunt u volledig aan ons uitbesteden. Wilt u er op tijd bij zijn en direct overstappen zodra dit verantwoord is? Dan kunnen we nu al beginnen met het maken van een plan! Klik hier om contact met ons op te nemen.