Hoe kies ik het juiste CMS voor mijn website?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Als u wel eens een website heeft beheerd of laten bouwen kan de term CMS u bijna niet ontgaan zijn. CMS staat voor Content Management System en is het systeem waarop uw website is gebouwd. Is een CMS een must om een website te laten bouwen? En hoe maakt u een weloverwogen beslissing in welk CMS de basis voor uw website moet vormen? Lees snel verder!

Een website is altijd gebouwd op HTML. Dit is de codetaal die uw internetbrowser kan begrijpen en daardoor weet hoe de website aan u moet worden getoond. Vroeger moesten alle websites met de hand geprogrammeerd worden en was een website bouwen, beheren en aanpassen enkel weggelegd voor een ervaren programmeur. Niet heel handig als u op uw website de laatste ontwikkelingen van uw bedrijf met uw klanten wilt delen. Of als u een webshop heeft waar regelmatig producten worden toegevoegd, verwijderd en prijzen worden aangepast.

Gelukkig gaat dit tegenwoordig een stuk eenvoudiger dankzij de komst van CMS’en. Als u uw website eenmaal met het CMS heeft laten bouwen kunt u via een gebruiksvriendelijk beheerdersgedeelte eenvoudig zelf aanpassingen doen. Voor bovengenoemde scenario’s hoeft u geen ervaren specialist in te huren, maar kunt u eenvoudig zelf wijzigingen aanmaken of een werknemer deze taak geven.

Terugkomend op de vraag of een CMS een must is om een website te laten bouwen: nee, het is nog altijd mogelijk een website handmatig te laten programmeren. Dit is echter alleen verstandig voor een website waarvan de inhoud ‘statisch’ is. Indien de inhoud regelmatig wijzigt is het tegenwoordig ten zeerste aanbevolen dit met een CMS te laten bouwen. Welke CMS’en zijn er allemaal en hoe maak ik een weloverwogen keuze hierin? We bespreken hieronder drie bekende oplossingen.

WordPress

WordPress is één van de bekendste en meestgebruikte CMS’en ter wereld waar ruim 25% van alle websites inmiddels op draait en staat bekend om zijn eenvoud, makkelijke beheerbaarheid en brede ondersteuning door de community. Het pakket kan op uw eigen webhosting worden geplaatst, maar dit kunt u ook door ons laten regelen. Dit CMS wordt veel gebruikt voor bedrijfswebsites (waaronder die van Sysweb), maar ook veel voor blogs doordat er een apart gedeelte bestaat waar nieuwsberichten kunnen worden geschreven en gepubliceerd. Met een uitbreidingsmodule is het tevens mogelijk om met WordPress een complete webshop te bouwen. Voor de meeste eenmanszaken en MKB bedrijven zal Sysweb meestal WordPress adviseren. Het is in veel gevallen de beste prijs/kwaliteit verhouding die we kunnen bieden.

Wix

Wix is een zogeheten WYSIWYG pakket. WYSYWYG staat voor What You See Is What You Get. Dat betekent dat het aanpassen van de website zo eenvoudig is dat een gemiddelde leek het nog zou kunnen zonder fouten te maken. Het pakket is eenvoudig uit te breiden met extra modules zoals bijvoorbeeld een boekingssysteem of een webshop. Doordat Wix een pakket op abonnementsbasis is zal deze wel duurder zijn dan WordPress. Daar staat tegenover dat u nauwelijks ondersteuning meer van ons nodig zult hebben om de website te beheren. Ook is er geen webhosting nodig omdat Wix dit voor u uit handen neemt, een extra service die bij uw abonnement zit inbegrepen.

Shopify

Net zoals Wix is Shopify een WYSIWYG pakket, alleen dan volledig geoptimaliseerd voor webshops. Ook dit CMS werkt op abonnementsbasis waarbij de webhosting zit inbegrepen.  Shopify heeft zeer nauwe integratie met mogelijkheden voor online marketing. Dit betekent dat u zeer eenvoudig uw producten kunt koppelen aan uw online advertenties om ze bijvoorbeeld in de Google Shopping resultaten te weergeven. Ook is het aanpassen van prijzen, het maken van aanbiedingen en toevoegen van nieuwe producten en/of varianten is voor een gemiddelde PC gebruiker snel aan te leren.

Waarom zou u dan voor Shopify kiezen als het ook mogelijk is om een webshop met Wix te bouwen? Dat ligt eraan wat uw wensen zijn. Gaat het enkel om een webshop? Dan is Shopify in de meeste gevallen de beste keuze. Wilt u het combineren met een informatieve bedrijfssite of andere mogelijkheden binnen de webontwikkeling? Dan is Wix over het algemeen de beste keuze. Wilt u voor de voordeligste optie gaan? Dan zijn beide mogelijkheden ook uitstekend te doen met WordPress!

Al overtuigd?

Weet u al aan welke eisen uw nieuwe website moet voldoen? Dan kunnen wij dit ongetwijfeld voor u realiseren Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of om direct een offerte op te vragen. Heeft u nog steeds geen idee welk CMS u moet kiezen? Dan geven wij u graag een eerlijk advies over welk CMS het beste bij uw wensen past en waarmee wij u de beste prijs/kwaliteit verhouding kunnen bieden.