Cybersecurity: 4 belangrijke voorzorgsmaatregelen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Cybersecurity staat bij Sysweb hoog in de prioriteitenlijst. We zijn als allround ICT specialist ervaren in netwerken, applicaties, websites en nog veel meer. Uiteraard wilt u een resultaat geleverd krijgen waar u tevreden mee bent, maar daarnaast wilt u ook voorkomen dat hackers op uw netwerk of website inbreken. U moet er niet aan denken dat persoonsgegevens in verkeerde handen vallen, of nog erger u al uw bedrijfsgegevens ineens kwijt bent. Cybersecurity is van al onze diensten een onderdeel wat niet direct zichtbaar is, maar op de achtergrond veel leed kan voorkomen.

Cybersecurity is een overkoepelende term die voornamelijk bestaat in het nemen van preventieve maatregelen tegen hackers, virussen, gegevensverlies en andere doemscenario’s. Het is een los onderdeel in onze diensten voor systeem- en applicatiebeheer, maar zit ook altijd inbegrepen bij onze diensten voor webontwikkeling. Wat houden deze preventieve maatregelen precies in? We bespreken in dit artikel de belangrijkste onderdelen van cybersecurity.

Veilig inrichten

Weet u wat de politie als belangrijkste advies geeft om te voorkomen dat er in uw huis wordt ingebroken? Maak het ze niet te makkelijk! Draai altijd de deur op slot en sluit de ramen als u weggaat.

Dit is bij cybersecurity niet anders. Het wordt hackers al een stuk moeilijker gemaakt als er ingewikkelde wachtwoorden worden gebruikt die niet makkelijk te raden zijn. Er zijn ook servers en beheerdersomgevingen die kwetsbaar kunnen zijn maar niet vaak gebruikt worden, en dan is het wenselijk dat deze helemaal niet vanaf internet te bereiken is maar alleen vanaf uw lokale netwerk. Voorkomen is altijd beter dan genezen en een goed begin is het halve werk. Sysweb zal er bij geleverde diensten altijd voor zorgen dat alles direct veilig is ingericht.

Onderhoud

Alles is kraakbaar en niks is waterdicht. Dit is helaas de harde waarheid waar we in leven. Er kan in een veilig pakket zoals Windows 10, maar ook bijvoorbeeld WordPress, altijd op een later moment een lek worden gevonden waardoor hackers alsnog binnen kunnen komen of virussen schade kunnen aanrichten. Gelukkig zullen de achterliggende programmeurs er alles aan doen om deze lekken te dichten.

En is er een lek gedicht? Dan is dit nog niet meteen op uw computer, netwerk of website gedicht! Er zal een update worden uitgebracht en hierna zult u voor dit betreffende lek voldoende beveiligd zijn. Het zal altijd een kat- en muisspel tussen de programmeurs en de cybercriminelen blijven om lekken te vinden en te dichten. Grote bedrijven als Microsoft hebben zelfs eigen hackers in dienst zodat ze lekken zelf eerder vinden en dus kunnen dichten voordat criminele hackers dit ontdekken.

Een veilige computer, netwerkomgeving en website is alleen mogelijk als er regelmatig updates worden geïnstalleerd. Dit geldt niet alleen voor het hoofdsysteem zoals Windows of WordPress, maar ook alles wat ermee samenwerkt zoals in het geval van Windows de geïnstalleerde applicaties en virusscanner en in het geval van WordPress het thema en de geïnstalleerde plugins.

Back-ups

Dataverlies is een van de ergste doemscenario’s die een bedrijf kan overkomen. Zonder bedrijfsgegevens komt de gehele bedrijfsvoering stil te liggen omdat niemand meer weet wat er moet gebeuren. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor dataverlies kan optreden. Denk hierbij aan het defect raken van apparatuur en het per ongeluk verwijderen van gegevens. Iets wat het laatste decennium sterk in opkomst is gekomen in ransomware, ook bekend als ‘gijzelvirus’. Hierbij versleutelen criminelen uw gegevens met een wachtwoord en geven ze dit wachtwoord alleen in ruil voor een fors geldbedrag. Wat regelmatig voorkomt is dat u dit geldbedrag betaalt maar vervolgens nog geen toegang krijgt tot de gegevens. Met alle andere voorzorgsmaatregelen van cybersecurity is dit grotendeels te voorkomen, maar mocht het toch een keer gebeuren dan wilt u natuurlijk dat de schade hiervan zo veel mogelijk beperkt blijft. Daarvoor is het regelmatig maken van back-ups onmisbaar.

Back-ups zijn periodieke kopieën van al uw gegevens die op een veilige plek bewaard worden, zodat ze in één van de genoemde doemscenario’s direct teruggezet kunnen worden. Het is mogelijk om een back-up op internet in de cloud te plaatsen, maar ook zelf in eigen beheer te hebben op bijvoorbeeld een externe harde schijf. Wat voor uw bedrijf de veiligste maar ook meest prijsefficiënte back-uplossing is dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid data en de snelheid waarmee u de gegevens weer toegankelijk moet kunnen hebben. Sysweb kan hiervoor een professioneel plan opstellen waarmee u in het geval van dataverlies zo min mogelijk schade oploopt!

Alertheid en training

Last but not least: alertheid en training! Hackers en phishers (internetoplichters) worden steeds slinkser en hun trucs worden steeds slimmer. Veel hackaanvallen worden uitgevoerd door middel van social engineering, oftewel babbeltrucs waarbij medewerkers van een bedrijf te goeder trouw gegevens of wachtwoorden afstaan zonder zich te beseffen dat ze deze gegevens met een kwaadwillend persoon delen. Onlangs is zelfs een groot bedrijf als bol.com op deze manier voor meerdere tonnen opgelicht!

Er is maar één manier om te voorkomen dat uw bedrijf en personeel slachtoffer worden van social engineering: alert zijn en op tijd inzien dat er iets niet klopt. Er zijn verschillende kritische punten waar altijd naar gekeken moet worden zodat iemand inziet dat het om oplichting gaat. Wanneer u een stap verder wilt gaan is het zelfs mogelijk om al dan niet samen met uw personeel een training te volgen om te leren hier alert op te zijn. Ook hiervoor geldt tenslotte voorkomen is beter dan genezen.

Slot

We hopen u vandaag weer wat wijzer hebben gemaakt over cybersecurity en het nemen van voorzorgsmaatregelen om vervelende scenario’s te voorkomen. Sysweb heeft cybersecurity altijd in zijn diensten inbegrepen, maar het is ook mogelijk uw bestaande omgeving door ons te laten controleren of de maatregelen voldoende zijn of dat deze moeten worden aangescherpt. Klik hier om contact met ons op te nemen!